5 najlepszych, naturalnych sposobów na zgagę

5 najlepszych, naturalnych sposobów na zgagę

Każdemu zdarzy się czasem zgrzeszyć i zjeść zbyt obfity posiłek lub najeść się niezdrowych, pełnych konserwantów i ostrych przypraw produktów. Niestety takie sytuacje mogą skończyć się pieczeniem w przełyku, czyli zgagą. Domowe sposoby na zgagę z pewnością pomogą w tym problemie.

1. Zioła, napary, herbatki skutecznym sposobem na zgagę.

Na zgagę pomoże napar ze świeżego imbiru oraz napar z kminu rzymskiego. Poza tym skuteczne herbatki na zgagę to te z zawartością anyżu, kopru włoskiego, cynamonu, kardamonu, prawoślazu lekarskiego. Zgaga będzie złagodzona również dzięki piciu wywaru ziaren siemienia lnianego. Najprostszym i najłagodniejszym ziółkiem dobroczynnie wpływającym na pracę żołądka, zwłaszcza dodatkowo znerwicowanego, jest kwiat lipy. Herbatki z tego kwiatu z reguły pije się przy przeziębieniach, ale zawierają one sporo śluzów roślinnych, więc z powodzeniem mogą wykorzystać ich zalety cierpiący na zgagę i pieczenie.

2. Na zgagę pomoże soda oczyszczona.

Zgaga minie, jeśli kwaśne pH żołądka zostanie zneutralizowane. Soda oczyszczona to bogate źródło substancji alkalizujących, dlatego radzi sobie ze zgagą. Wystarczy rozpuścić sodę w wodzie i dodać sok z połowy cytryny. Następnie trzema mieszać roztwór do momentu, aż powstanie gaz i wypić. Sposób ten można stosować również jeszcze zanim pojawi się zgaga.

3. Ziemniaki, orzechy i inne produkty spożywcze łagodzą zgagę.

Do pokarmów ograniczających wydzielanie kwasu żołądkowego należą herbatniki, ziemniaki gotowane lub pieczone w mundurkach, lekkostrawne kleiki, orzechy włoskie i laskowe. Wybierając tłuszcze, najlepiej postawić na olej roślinny, zamiast tłuszczy zwierzęcych.

Warto również pić sok z surowych ziemniaków 2 lub 3 razy dziennie po małej filiżance. Do soku można dodać kilka kropli miętowych lub soku z pomarańczy, czy cytryny.

4. Zgaga a jedzenie w pośpiechu- czy to ma jakiś związek?

Każdy posiłek powinien być spożywany wolno i spokojnie, przeżuwając dokładnie każdy kęs. Ryzyko pojawienia się pieczenia w przełyku będzie zdecydowanie mniejsze, gdyż zgaga pojawia się zwykle u osób, które jedzą w pośpiechu.

Należy pamiętać, że mając problemy ze zgagą, lepiej się nie schylać ani nie kłaść na brzuchu bezpośrednio po posiłku. Należy usiąść wygodnie, tak aby kwasy żołądkowe nie dostawały się do przełyku. Warto też jeść w regularnych odstępach i na pewno powinny być to mniejsze porcje. Ostatni posiłek należy zjeść przynajmniej 3 godziny przed snem.

5. Które soki i smoothie na zgagę?

Przy dolegliwościach związanych z nadkwaśnością żołądka sok z pomarańczy, sok z cytryny, z surowej kapusty kwaszonej. Łagodzi pieczenia także sok z jabłek, zwłaszcza naturalny, przygotowany samemu i nieklarowany, tzw. moszcz. Rozdrobnione owoce oraz soki najlepiej spożywać przed jedzeniem.

Pijąc smoothie z aloesem, ogórkiem i jabłkiem regularnie to doskonała broń, by zgaga minęła raz na zawsze. Wszystkie te produkty mają zdolność neutralizowania kwasów żołądkowych, dodatkowo zapewniając efekt kojący.