Jak i kiedy stosować podbiał?

Jak i kiedy stosować podbiał?

Podbiał to roślina, która wpływa bardzo korzystnie na stan górnych dróg oddechowych. Z tego względu jest dedykowana osobom, które męczy zarówno mokry, jak i suchy kaszel, a także dolegliwości gardłowe. To jednak nie jedyne cenne właściwości, które wykorzystuje się już od tysięcy lat.

Podbiał i jego cenne właściwości

Podbiał to popularna roślina, którą można spotkać przede wszystkim przy brzegach rzek i jezior, ale występuje również na łąkach, polach i przydrożnych rowach. Mowa o niewielkich roślinach, które mają żółte kwiaty i stosunkowo duże liście. W liściach znajduje się cały szereg cennych składników, mowa o flawonoidach, garbnikach, karotenoidach, związkach śluzowych i mineralnych, kwasach fenolowych oraz olejkach eterycznych. Właśnie, dzięki nim roślinie przypisuje się działanie wykrztuśne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwskurczowe oraz osłonowe. Bardzo ważną rolę odgrywa czas zbierania rośliny. Kiedy chodzi o cele lecznicze, konieczne jest używanie młodych liście, które jeszcze nie mają ogonka. Wykorzystuje się również koszyczki podbiału.

W jakich sytuacjach warto sięgnąć po podbiał?

Podbiał sprawdzi się głównie w trakcie zmagania się z zapaleniem górnych dróg oddechowych. Roślina posiada właściwości wykrztuśne, dlatego to idealne rozwiązanie dla osób, u których występuje uciążliwy kaszel. Odkrztuszanie przestaje być problematyczne, a to chociażby ze względu na wspieranie ruchów rzęsek nabłonka oddechowego. Warto sięgać po niego w trakcie zapalenia oskrzeli, astmy oraz rozedmy płuc –jest to związane z jego działaniem rozkurczowym. Warto też wspomnieć o właściwościach osłaniających i dezynfekujących. W związku z tym stanowi doskonałą metodą w trakcie zmagania się z bólem gardła, zapaleniem krtani, a także różnymi infekcjami (dotyczy też palaczy, którzy w związku ze swoim nałogiem zauważają wiele negatywnych skutków ubocznych). Z kolei kwiaty podbiału doskonale umilą kąpiel i dodatkowo złagodzą stany zapalne skóry. W pierwszej kolejności konieczne jest przygotowanie odwaru, który wpłynie na wypryski, czyraki, wrzody, ropnie, siniaki oraz odciski, aby później rozkoszować się ciepłą wodą i pięknym zapachem. Różnice w wyglądzie można zauważyć z dnia na dzień. Przygotowanie podbiału nie powinno sprawiać większych trudności. Jedna łyżka mieszanki oraz gorąca woda to najszybsze rozwiązanie, które należy trzymać pod przykryciem przez 10 minut. Tak przygotowany napój należy pić dwa razy dziennie, ale nie wolno przesadzać z jego ilością (pół szklanki wystarczy).