Zachowaj dobre samopoczucie, dzięki witaminie B1

Zachowaj dobre samopoczucie, dzięki witaminie B1

Witamina B1 znana jest jako tiamina i odgrywa niezwykle istotną rolę we właściwym funkcjonowaniu układu nerwowego, mięśni oraz serca. Należy dostarczać ją wraz z pożywieniem, albo w postaci suplementów diety. Dobrze wiedzieć jak rozpoznać jej niedobór oraz jakie są konsekwencje braków?

Jaka jest rola witaminy B1?

Witamina B1 odgrywa bardzo istotną rolę, gdyż umożliwia właściwe funkcjonowanie układu nerwowego oraz serca. Jest ważna, kiedy chodzi o pracę układu odpornościowego, a dodatkowo posiada właściwości antyoksydacyjne. Kiedy w diecie nie brakuje witaminy B1, istnieje szansa na zapobieganie uszkodzeniom nerek oraz cukrzycy typu 2. Na niedobory B1 narażone są przede wszystkim osoby podejmujące się wysiłku fizycznego oraz umysłowego, a także cechuje je regularne oraz intensywne uprawianie sportu. Alkohol, kawa oraz herbata także wypłukują witaminę z organizmu. Aktywny tryb życia, stres i wiek to następne czynniki warunkujące niedobór. Wśród powszechnych skutków ubocznych związanych z brakiem witaminy w organizmie wymienia się zaburzenia obwodowego układu nerwowego, oczopląs, problemy z pamięcią oraz koncentracją, problemy z równowagą emocjonalną, a także niewydolność krążenia. Częstą dolegliwością jest również brak apetytu, nudności, wymioty, biegunki i bezustanne uczucie zmęczenia. W najgorszych wypadkach brak witaminy objawia się porażeniem nerwów oraz zanikiem mięśni kończy.

Źródła witaminy B1

B1 odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie, dlatego należy przyjrzeć się własnej diecie oraz wprowadzić ewentualnie modyfikacje. Witamina znajduje się zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Najlepiej sięgać po produkty zbożowe oraz suche nasiona roślin strączkowych. Wymienia się wśród nich soczewicę czerwoną, nasiona słonecznika, zarodki pszenne oraz drożdże. Nieco mniej, ale mimo wszystko dużo witaminy można znaleźć w wieprzowinie, kaszy gryczanej i jaglanej, białej fasoli, soi, grochu oraz otrębach pszennych. Spore ilości witaminy znajdują się w mące pszennej, pieczywie, makaronach, kaszy jęczmiennej, płatkach owsianych, rybach i ryżu. Warto jeść również jogurty, sery dojrzewające oraz twarogowe, śledzenie i owoce (najlepiej sięgać po maliny brzoskwinie, banany oraz jabłka). W przypadku dużych niedoborów najlepiej zdecydować się na sprawdzone suplementy diety, które szybko i skutecznie poprawią stan organizmu.